Wennen in een ander land met een andere cultuur, oftewel cultuurschok, daar zijn we wel bekend mee. Maar hoe noem je het als je moet wennen aan de wereld? Dat klinkt heel groot. En zwaar misschien. Maar ik besef me nu pas, sinds ik bewust wakker ben, dat dat wel precies hetgeen was wat ik van jongs af aan ervoer: ik had moeite om te wennen in de wereld. Als klein meisje was ik altijd al stil, bang om iets te zeggen, maar ook bijzonder gevoelig voor spanningen en emoties van anderen, harde geluiden en fel licht. Het liefst maakte ik mezelf onzichtbaar. Op de middelbare school had ik het het zwaarst. Ik begon sterk te twijfelen aan mezelf en lag nachtenlang wakker waarom ik niet net als iedereen ‘normaal’ kon doen. Want in mijn ogen was ‘normaal’ doen extravert zijn, gezellig zijn en kletsen over koetjes en kalfjes met jan en alleman. Waarom kostte het mij dan zoveel moeite, zoveel energie? En dat gevoel had ik ook nog steeds toen ik aan mijn carrière begon. Ik twijfelde constant aan mezelf en werd alleen maar nog onzekerder. Ja ik weet het nu zeker, ik had te maken met een ‘wereldschok’.

‘Wereldschok’: ik had moeite om te wennen in de wereld’

Omdat alles zo intens bij mij binnenkwam (licht, geluid, geur, emoties) vond ik de wereld en de meeste mensen erin maar eng. Na dertig jaar (ja ik ben een laatbloeier) kan ik eindelijk een beetje acclimatiseren in deze wereld. Dankzij de vele mensen op mijn pad en wat levenservaring, heb ik inzicht gekregen in mijzelf en kom ik steeds dichter bij mezelf. Waar ik eerst moeite had met mezelf, kan ik mezelf nu steeds beter accepteren. Vorig jaar werd ik getipt over boeken over hooggevoeligheid en introversie o.a. van Susan Cain met ‘Stil’, Elaine N. Aron met ‘Hoogsensitieve personen’ en Susan Marletta Hart ‘Aandachtig leven met hooggevoeligheid’. Die hebben mij ontzettend veel rust en zelfvertrouwen gebracht. Ik begreep eindelijk dat er niks raars met mij aan de hand was. En leerden mij mijn eigenschappen van een fijngevoelig persoon te waarderen. De basics hierin zijn zo belangrijk: rust, regelmaat en reinheid. Oftewel voldoende me-time, op tijd naar bed en de dag van je afspoelen met een heerlijke warme douche. Zoals Elaine N. Aron het ook zo mooi zegt: ‘zorg voor jezelf alsof je voor een baby zorgt’. En Susan Cain adviseert een ‘rustplekje’ waar je tot jezelf kunt komen na een dag vol prikkels van buitenaf (doen!).

‘Zorg voor jezelf alsof je voor een baby zorgt’

Het lukt me nog niet altijd even goed met alle prikkels om te gaan en heb dan opnieuw te maken met een wereldschok. Bijvoorbeeld bij een borrel van werk of op een verjaardag van een vriendin waar je niet iedereen kent. Te veel mensen, te veel drukte, te veel prikkels. En dan voelt het weer alsof ik van een andere wereld kom. Bye bye me en Hello wereldschok. Maar als ik mezelf eraan herinner wat mij helpt, voel ik mezelf weer langzaam terugzakken in mezelf. Er zijn een hoop oefeningen en meditaties die je terugbrengen naar jezelf. Ik ben tot een top 4 gekomen die voor mij het beste werken.

  1. Buikademhaling en aarden (mindful)
    Drie keer bewust door naar mijn buik ademen (10 tellen in- en 10 tellen uitademen voor zover het lukt) en mijn voeten bewust op de grond te voelen (als een stevig gewortelde boom), brengen me terug naar mijn lichaam, naar mezelf. Een interne focus in plaats van extern, gecenterd in je lichaam, in je eigen kracht.
  2. Geef vervelende gevoelens de ruimte (mindful)
    ‘Voelen, voelen, voelen’, zeg ik tegen mezelf, omdat ik de neiging heb om mijn gevoel weg te stoppen en te doen alsof er niks aan de hand is. Mijn onzekerheid of vervelend gevoel op een borrel of verjaardagsfeestje, mag de ruimte krijgen, mag er zijn en goed doorvoeld worden. Eenmaal de ruimte lost het zich van zelf op. En dat is echt waar.
  3. Richt je eigen licht naar anderen (meditatie)
    Door jouw licht en kracht via je zonnevlecht naar buiten te laten stromen als een waterval, komt er niks meer bij je naar binnen. Geen energieën die niet jouw hoogste goed dienen. Maar je eigen kracht kan nog wel naar buiten, om zo ook anderen te raken, te helen met jouw licht en liefde. Je hoeft het alleen maar te visualiseren.
  4. Wees lief voor jezelf (affirmatie)
    Dat is het allerbelangrijkste op momenten waarin je je onzeker voelt: lief zijn voor jezelf. Omdat je zo makkelijk in oude gewoontepatronen kunt vervallen zoals ‘ ik kan het niet’ of ‘ ik ben niet goed genoeg’. Juist bij veel prikkels kun je je onzeker voelen. Daarom herhaal ik mijn mantra in zulke situaties en zeg tegen mezelf: ‘het is ok, het is ok om mezelf te zijn’.

Deze oefeningen helpen mij om mijn aandacht van buiten naar binnen te keren, van een uiterlijke wereld naar een innerlijke wereld, van drukte naar stilte. Om zo steeds meer in mijn persoonlijke kracht te staan, steeds een stapje dichter bij mezelf. Zodat ik kan zeggen: Bye bye wereldschok, Hello me.

 

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

 

 

Je bent ingeschreven op de nieuwsbrief!