‘Ik heb nooit geleerd om mijn grenzen aan te geven.’

Dat zei mijn oma toen ik haar een tijdje geleden bezocht samen met mijn moeder. Een instant shift vond er in mij plaats toen ze deze woorden uitsprak.

Want hoe heeft zij aan mijn moeder kunnen doorgeven hoe ze haar grenzen moest voelen als ze zelf niet wist hoe (net als hoogstwaarschijnlijk haar moeder, grootmoeder en overgrootmoeder)?

En hoe kon mijn moeder mij dit leren als zijzelf het op haar beurt ook nooit geleerd had?

Hoe kon ik verwachten van mijn moeder dat ze hierin een voorbeeld voor mij had moeten zijn?

Een prachtig thema uit onze vrouwenlijn dat zich van generatie op generatie herhaalt.

Maar het hoeft niet eindeloos voortgezet te worden. Het mag stoppen. En het stopt bij mij (af en toe nog met vallen en opstaan). #loveinprogress

Grenzen aangeven hoeft niet te betekenen dat je hard en onaardig of boos hoeft te worden.

Aan welke situaties kun je denken als het gaat om onvoldoende je grenzen voelen danwel aangeven?
Wellicht herken je er een aantal:

  • Je zegt ja, terwijl je nee voelt.
  • Je plant je week zo vol dat je geen me-time overhoudt.
  • Je moet veel van jezelf, ongeacht hoe je je voelt.
  • Je blijft bankhangen, ook al val je om van de slaap.
  • Je negeert je fysieke klachten, zoals rugpijn of vermoeidheid.
  • Je negeert je eigen behoeften en geeft voorrang aan die van anderen.
  • Je blijft energie geven aan situaties en personen die energie kosten.
  • Je gaat mee in het standpunt van anderen in plaats van je eigen standpunt in te nemen.

Bewust worden van jouw grenzen is bewust worden van jouw waarheid.

Grenzen voelen en kenbaar maken doe je altijd vanuit liefde én zachtheid naar jezelf en daarmee automatisch naar de ander.

Je komt tot je recht en in je kracht wanneer je je grenzen kunt voelen vanuit je Hart, geleid door je Goddelijke wil (ipv vanuit je hoofd, geleid door je persoonlijke wil). Bovendien ben je daarin een voorbeeld voor anderen om hetzelfde te doen.

Hoe geef ik mijn grenzen aan?

1. Grenzen aangeven begint met grenzen voelen. Voelen wanneer je ongemak voelt in gesprek met een ander of in een bepaalde situatie.

2. Sta jezelf toe dit ongemak volledig te voelen, te zien en te horen.

3. Vergeef jezelf en de ander of de situatie. Dit doe je simpelweg door dit hardop uit te spreken, ook al voel je het niet direct. De energie wordt zo al in beweging gezet.

4. Kiezen voor hoe jij je wilt voelen en wie je daarvoor mag zijn.

5. Niet alleen willen en wensen, maar ook echt KIEZEN (ja, met hoofdletters) om die nieuwe versie van jezelf te zijn én te laten zien.

6. Sta aan het eind van de dag stil bij de volgende 2 vragen:

• In welke situatie vind ik het moeilijk om mijn grenzen te voelen?

• In welke situatie vind ik het makkelijk om mijn grenzen te voelen?

Hou je antwoorden op deze vragen een week bij in een dagboekje en lees het aan het eind van de week helemaal door. Welke rode draad herken je?

Wat kun je merken wanneer je grenzen gaat stellen?

  • Wanneer je grenzen gaat aangeven bij anderen dan kun je wellicht op weerstand stuiten bij de ander. Daar hoef je niks mee te doen zolang de reactie van de ander niet ook iets in jou raakt. Wanneer je toch geraakt wordt door een reactie van een ander wanneer jij je grenzen aangeeft dan mag je in jezelf voelen welk (oud) pijnstuk er in in jou geraakt wordt.
  • Nieuwe grenzen stellen kunnen ook balans brengen in relaties en ongezonde patronen tussen jou en de ander doorbreken. Een vicieuze cirkel wordt doorbroken waardoor je meer gelijkwaardige relaties creeert of aantrekt.
  • Wanneer je voor jezelf grenzen gaat stellen en jezelf op de eerste plaats zet, werkt dat ook door in het bewaken en beschermen van je energetische grenzen. Meer over energetische grenzen lees je deze blog. Je zult merken dat je je energieker voelt, meer zelfvertrouwen hebt en meer zelfliefde ervaart. Elke keer wanneer je je oude gewoontepatroon van over je grenzen gaan doorbreekt, vergroot je je innerlijke kracht. En dat is voelbaar, zowel bij jezelf als bij de ander!

Je grenzen durven voelen én durven aangeven gaat hand in hand met zelfwaardering en zelfliefde. Voel je dat je hier wat begeleiding bij kunt gebruiken? Ik begeleid je er met heel veel liefde naar toe. In mijn 1-op-1 traject van 4 sessies ontvang je de online cursus HartenKracht gratis erbij. Je leert je innerlijke kracht te vergroten en te versterken vanuit zelfliefde en zelfwaardering.

Liefs,
Karishma

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

 

 

Je bent ingeschreven op de nieuwsbrief!